A Gyermekközpontú Meghallgató és Terápiás Központ

A Fővárosi Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. tv. 61. § (2) bekezdése által biztosított lehetőségnek megfelelően alakította ki a Gyermekközpontú Meghallgató és Terápiás Központot.

Az építészeti tervezés során a hatályos jogszabályokra, illetve az együttműködő partnerek igényeire, elsősorban, a különleges meghallgató szoba jogszabályban (13/2018. VI.12.) IM rendelet meghatározott feltételeire, illetve a gyermek- és ifjúságbarát helyiségek kialakításának szakmai alapelveire folyamatosan tekintettel voltunk.

Az intézmény elsődleges feladata, elősegíteni a bántalmazott, különösen a szexuálisan bántalmazott gyermekek vallomástételét, és ezáltal érvényes bizonyítékokat szerezni a bírósági eljárások számára, anélkül, hogy a gyermeket újra és újra meghallgatnák, elkerülve ezzel azt a retraumatizációt, amely a gyermeket a történtek többszöri elmesélése során éri.

A hazai szabályozás által meghatározott jogi környezetben, az új szolgáltatás küldetésének azt tekintettük, hogy a gyermekbarát feltételek mellett, az illetékes hatóságok és szervek, tehát a rendőrség, a gyermekvédelem, az egészségügyi szolgáltatók és az ügyész közötti együttműködés megvalósuljon. Az így kialakult együttműködés célja egyszerre az igazság felderítése, a bizonyíték szolgáltatása, a gyermek védelme és lelki egészségének megtartása, helyreállítása.

A komplex gyermekközpontú módszer keretén belül nem csak a gyermek meghallgatására kerül sor, hanem biztosított számára orvosi szempontú diagnosztizálás és bizonyíték szolgáltatás, illetve a trauma feldolgozásához szükséges terápia.

A Szakszolgálat új tevékenysége minden olyan gyermek felé szolgáltat, akivel kapcsolatban a bántalmazás gyanúja miatt rendőrségi eljárás indult.

A gyermek a gyermekvédelmi jelzőrendszer valamely tagja által tett bejelentésen alapuló rendőrségi feljelentés, vagy gyámhatósági döntés alapján veszi igénybe a szolgáltatást.

A gyermekek védelme érdekében folytatott együttműködésről írt alá megállapodást 2021. január 27-én Kuslits Gábor, a Fővárosi Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat igazgatója és dr. Terdik Tamás r. dandártábornok, Budapest rendőrfőkapitánya.

Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára köszöntőjében úgy fogalmazott: szintet lépett a rendőrség és a gyermekvédelem együttműködése. Czibik Norbert, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság vezetője az érintett gyermekek lelki terheinek csökkentésének fontosságát hangsúlyozta.